Barvy v bytě

02.01.2013 21:05

Ahoj :-)  našla jsem pro Vás na netu velmi pěkný článek, jak zútulnit Váš domov..                                                 Vladka.opravdova-skola@email.cz

Barvy v bytě

Jsou barvy v interiéru záležitostí módních trendů, nebo by se jejich volba měla řídit jinými zásadami?        Jak působí barvy na naši psychiku?

V poradně našeho časopisu se nejčastěji objevují dotazy, jak řešit barevné ladění místností. Zdá se, že s barvami mají naši čtenáři potíže, obávají se nevhodné kombinace, nebo naopak fádnosti při jednoduchém řešení.

Někomu se líbí červená, jiný dává přednost modré. Nejenom barevnost svého oblečení, ale také barvy do interiéru lidé volí podle svého osobního vkusu nebo aktuálních trendů. Zajímavý postoj k diktátu módy mají přední designérské firmy: když se jako hit sezóny objeví třeba tyrkysová barva a velké květy na potazích, na prestižním veletrhu nábytku v Miláně najdete v jejich expozicích jen pár atraktivních kousků těchto výkřiků módy, ale převážná většina sedacího nábytku zůstává v elegantních barvách. Špičkoví návrháři dobře vědí, že střídmá klasika je nadčasová a bude v interiéru působit mnohem lépe. Navzdory tomu, co zrovna obdivujeme, barvy naši psychiku totiž ovlivňují „po svém“.

Příroda nám vložila do podvědomí obraz, který je pro náš svět nejpřirozenější. Nejvíce je v něm zeleně, také dostatek modré oblohy, v zimě převažuje zase bílá nebo šedivá. Zato pestré barvy – červená, oranžová, fialová, růžová – jsou zastoupeny jen skromně, jako rozkvetlé květiny v trávě. Hnědá barva vyjadřuje stabilitu země, modrá lehkost vzduchu nebo pohyb vody, žlutá vzbuzuje pocit teplého slunce. Dokud žijeme v těsném propojení s přírodou, tyto barvy nám nescházejí, máme jich kolem sebe dostatek. Mohou nám však citelně chybět v domácím prostředí, když v interiéru zvolíme nepřirozenou barevnou kombinaci.

V jednom z nápravných zařízení kdysi psycholog umožnil vězňům, aby si celu vymalovali barvou podle vlastního výběru. Více než 80 % zvolilo zelenou. Barvu trávy a listí stromů nejvíce postrádali, když museli žít v uzavřených zdech.

Barvy běžné v přírodě nebo barvy neutrální jsou uklidňující, neprovokují nás a dlouhodobě je velmi dobře snášíme. Prostor zařízený v těchto barvách tedy nebudeme chtít brzy měnit, neomrzí se. Pokud v interiéru převládají příliš pestré barvy, v přírodě méně časté nebo neobvyklé, začnou po delším čase na naši psychiku působit nepříjemně a dráždivě. Výrazná barva sice může vytvořit příjemný oživující prvek, ale nesmí jí být příliš mnoho, neměla by se objevovat ve velkých plochách. Když se nám přestane líbit, ve formě drobných doplňků ji můžeme vyměnit za jinou mnohem snadněji než na stěnách, podlaze nebo nábytku.

Zklidnit, nebo provokovat?                                                                                                                             ..přejít na celý článek.

Zdroj: https://www.bydleni-iq.cz