Spletli si etiketu: v Evropě vypukl nový potravinový skandál - Zdroj: czech.ruvr.ru / :o) Mimo jiné se také dostalo vepřové do rybího masa :o)
..ten, kdo nejí maso, se tímto článkem nemusí zabývat :o)
Spletli si etiketu: v Evropě vypukl nový potravinový skandál
Autor: Alexandra Dibiževa
Na evropském potravinovém trhu vypukl další skandál: tentokrát s rybami. Třetina výrobků z darů moře v obchodech a restauracích neodpovídá informacím na obalech. Drahá ryba je nahrazována levnou nižší kvality. Například, tresku atlantickou a treskou skvrnitou zaměňují treskou tmavou, nebo pangasem. Jenom cena je ponechána původní.
Poptávka po rybách několikanásobně stoupla po skandálech s masem, kdy bylo prakticky po celé Evropě ve výrobcích z hovězího masa nacházeno maso koňské. Prodej darů moře za poslední měsíc stoupl o 20%. A toho nemohli nevyužít nečestní výrobci. Tito výrobci prakticky veškerou produkci ryb nakupují na asijských trzích, aby ušetřili, vysvětluje ředitelka Celonárodní asociace pro genetickou bezpečnost Elena Šarojkina:
Prodavači se snaží nakoupit co možná nejlevnější produkci. Nakupují ji v zemích, které jsou z hlediska obchodu, méně civilizované. Velmi velké množství ryb jde z Asie, kde je obchod s rybami více živelný. A aby pak výrobek prodali, prodávají ho pod jinou etiketou, aby mohli zvýšit cenu.
Mražené dary moře jsou dováženy přes letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, odkud jsou dále rozváženy do supermarketů. Do tohoto masového „rozvozu“ se velmi často dostávají výrobky, které nejsou zcela kvalitní. Této záměně je možné se vyhnout objednávkou samostatné dodávky. Tuto službu si však zdaleka nemohou dovolit všichni, tvrdí prezident Celonárodní asociace pro genetickou bezpečnost Alexander Baranov:
Doprava vyjde draho. Převážet ryby v mrazácích je poměrně těžké a drahé. Tím více pak letecky. A jenom velké restaurace si mohou dovolit dodávky drahých druhů ryb. A tyto restaurace jsou zaměřeny na střední třídu a výše, rozhodně ne níže.
Očividně, právě proto falešnou tresku a mořského okouna, které mají tak rádi Britové ve svých „Fish and Chips“, nacházíme právě v zařízeních rychlého stravování. Proces přepracování rybích produktů je už natolik rozvinut, že odlišit skutečnou rybu od falešné může jenom gurmán, nebo specialista, tvrdí předseda představenstva Mezinárodní konfederace společenství spotřebitelů Dmitrij Janin:
Například, makrela může být zpracována takovým způsobem, že se může podobat masu úhoře, to znamená cennějšího druhu ryby. To všechno je možné: aromatizátory a barviva udělají své. Je očividné, že to bude pokračovat i nadále. Protože se ceny potravin stále zvyšují, budou mít i výrobci stále více stimulů vyměnit drahé suroviny za levnější.
Při tom, dodává expert, není možné začít zabývat se přeznačováním ryb za jeden měsíc. Tento příběh, s největší pravděpodobností, trvá několik let, avšak podvod byl objeven až nyní. V rybím průmyslu dochází k velkým aférám, jejichž hlavním cílem je zvýšit zisk výrobců.
Zdroj: czech.ruvr.ru
_____________________________________________________________________________________
:o) Mimo jiné se také dostalo "vepřové" do rybího masa :o)
Zdroj: ..od Vás v mailu, děkuji :o)
Související odkazy:
Diskusní téma: Spletli si etiketu: v Evropě vypukl nový potravinový skandál / :o) Mimo jiné se také dostalo vepřové do rybího masa :o)
Nebyly nalezeny žádné příspěvky.